Church on a Cloud

Duurzaamheidsplatform Nudge schreef de prijsvraag Holy Warming uit. Met deze prijsvraag wilden zij een duurzame en innovatieve manier vinden om de Kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem te verwarmen. Mijn inzending Church on a Cloud werd door een jury onder voorzitterschap van niemand minder dan voormalig minister-president Ruud Lubbers verkozen tot het winnende concept. Op de volgende pagina’s kunt u meer lezen over de principes en de opzet van Church on a Cloud.

Een duurzame oplossing is in mijn ogen niet het zonder meer toevoegen van technische installaties. Ik ben voor deze prijsvraag op zoek gegaan naar een écht duurzame oplossing. Ik heb deze gevonden door een nog groter duurzaamheidprobleem te combineren met de St. Bavo. De groeiende hoeveelheid datacenters verbruikt stroom (o.a. airco) en stoot de warmte uit als afval. Door onder de kerk een datacenter te plaatsen, kan de kerk de warmte van het datacenter gebruiken en het datacenter gebruikt de koelte van de kerk.

De functiecombinatie heb ik conceptueel verbeeld op de poster. Hierop is ook aangegeven hoe het principe in zijn werk gaat.

Het idee heeft veel aandacht gekregen op allerlei duurzaamheids-, bouw-, architectuur- en IT-platforms en heeft artikelen opgeleverd in verschillende kranten en tijdschriften.

Met Church on a Cloud hoop ik mensen aan het denken te zetten over hoe simpel duurzaamheid kan zijn en hoe je met kleine, eenvoudige ideeën veel kunt bereiken.

Sint Bavo Kathedraal te HaarlemPoster Church on a Cloud

Ruud Lubbers maakt winnaar bekend

 

 

Geef een antwoord