3e prijs drijvend paviljoen Breda met Kids Kajuit!

Woensdag 12 maart hebben wij gepitcht voor de 9 prijswinnaars van de ideeënprijsvraag voor een drijvend paviljoen in Breda. De Kids Kajuit koos voor Architectuurstudio Breda als architect voor het uitwerken van het plan. Dit betekende dat het fantastische plan van 5 kinderen van 7 jaar oud afgelopen vrijdag 14 maart in één dag verder uitgewerkt ging worden tot een bouwbaar plan. De locatie voor de workshopsessie was bij Gebouw F, de organisator van de prijsvraag, in het centrum van Breda.

Voor mij een fantastische dag, echt een leuke manier om met het vak bezig te zijn en stiekem leer je van de kinderen ook nog best wel wat ook. Dank daarom aan de kinderen en de juf, dat zij mij gekozen hebben om met hen dit plan uit te werken.

In één dag moest dus kennis gemaakt worden, het oorspronkelijke idee uitgewerkt en gepresenteerd worden. Een leuke uitdaging, vooral omdat de kinderen, samen met de juf en ik toch de vreemde eend in de bijt waren. Zoals één van de jongens vol verbazing vroeg tijdens het begin van de dag “zijn wij de enige kinderen hier?”. Desalniettemin hebben we hard gewerkt, geknipt, geplakt en gespeeld. Ondertussen aan mij de taak om het plan ook haalbaar te maken. Van een bouwwerk uit ‘Minecraft’ naar een haalbaar plan dat zonder investeringen gebouwd kan worden met alle door de kinderen gewenste functies als een disco, speelmaterialen, hangmat en kinderkunstexpositie.

In de presentatie aan het eind van de dag was te weinig ruimte om uit te leggen wat de achterliggende architectonische keuzes waren, dus doen we dat hier in het kort even. Omdat het plan door kinderen en hun ouders uitgevoerd moest kunnen worden hebben we voor een heel eenvoudige bouwmethode gekozen. De steigerhouten planken worden wat uit elkaar geplaatst en op een horizontale plank vastgeschroefd. De ruimte tussen de planken zorgt ervoor dat er planken in deze ruimte op de horizontale plank gelegd kunnen worden. Hiermee ontstaat een mogelijkheid om een dak en een vloer op te leggen. De ruimte tussen de planken zorgt daarnaast voor een mooie manier om ook wat daglicht binnen te krijgen. De gevelplanken zijn wat langer en lopen zo’n 1,5m onder de vloer door. Hierdoor ontstaat onder het paviljoen een ruimte waarin het ingezamelde plastic afval dat in zakken is gedaan automatisch blijft zitten. Daarmee is ook het drijfvermogen gewaarborgd.

 

Eén antwoord op “3e prijs drijvend paviljoen Breda met Kids Kajuit!”

Geef een antwoord